Jielis van Baalen: Moslimbroeders in de ban van de bom

Posted on September 23, 2012 byAl het tumult en geweld rond de omstreden Amerikaanse anti-moslimfilm leidt de aandacht af van een veel groter probleem in het Midden-Oosten. In de korte tijd dat Mohamed Morsi president van Egypte is heeft hij een aantal opmerkelijke initiatieven ontplooid. Met de eerste buitenlandse reizen die hij maakte naar Iran en China geeft hij een duidelijk signaal af aan met name het Westen. De door Moslimbroeders gedomineerde regering in Egypte spreekt met Iran en China over de herstart van het kernenergieprogramma in Egypte. Daarbij schijnt ook te zijn gesproken over kernwapens. Geen wonder dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eerder deze week zijn grote zorgen kenbaar maakte. Daarbij vroeg hij zich zelfs hardop af of de Amerikaanse president Obama nog wel een trouw bondgenoot is.

Sinds zijn aantreden probeert Morsi de banden met Iran te herstellen. Tijdens zijn bezoek aan Teheran deed hij een voorstel tot oprichting van een comité van vier landen, waaronder Egypte, Iran, Saoedi-Arabië en Turkije om te proberen een einde te maken aan de gevechten in Syrië. Al voor zijn komst zou Iran zou hebben aangeboden om Egypte te helpen bij het ontwikkelen van een nucleair programma.

Al kort na de machtsovername door Morsi kwam het Ministerie van Elektriciteit en Energie met een ​​rapport van begin 2011 op de proppen, over de bouw van een kerncentrale bij het plaatsje El-Dabaa, ongeveer 120 kilometer ten westen van Alexandrië. Volgens het plan de eerste van de vier kerncentrales in het land, waarvan de laatste in 2025 actief kan zijn. Tijdens zijn reis naar China heeft Morsi 3 miljard dollar gevraagd voor de bouw van ‘energiecentrales’. Maar tijdens een ontmoeting met Egyptenaren in China maakte hij duidelijk dat het om de bouw van kerncentrales gaat.

Uiteraard is Iran graag bereid om ervaring en expertise op de nucleaire gebied te delen  met Egypte. Dat komt Morsi en de Moslimbroeders goed uit. De Amerikaanse Midden-Oostenspecialist Raymond Stock betoogt in zijn boek ”De Bom van de moslimbroederschap” dat de broederschap al sinds 2006 felle kritiek leverde op het nucleaire beleid van oud-president Mubarak. Onderdruk van met name de Verenigde Staten deze een nucleairvrije zone in het Midden-Oosten te creëren. Dit was nadrukkelijk tegen de zin in van de Moslim Broederschap. Die riepen op te het ontwikkelen van een eigen nucleairprogramma. Met natuurlijk als belangrijkste doel om Israël in een moeilijke positie te manoeuvreren.

Met de volledige machtsovername van politiek en leger in Egypte door de Moslim Broederschap zijn antisemitische en antiwesterse ideologieën weer aan de oppervlakte gekomen. Met de plannen voor de bouw van een kerncentrale bij El-Dabaa fabriek kan  een geheel nieuw gevaar ontstaan in het Midden-Oosten, en wel als direct gevolg van de ‘islamitische lente’.

Als gevolg van de wereldwijde reactie op de nucleaire ramp bij de centrales van Fukushima na de aardbeving en tsunami op 11 maart 2011, eisten Egyptenaren dat de centrale bij El-Dabaa verplaatst worden moest worden naar een afgelegen streek. Na de presidentsverkiezingen werd het project echter voorlopig weer goedgekeurd.

Het enige dat nu nog ontbreekt is geld. Als Morsi dat binnen heeft zal hij naar verwachting zijn plannen duidelijk maken. Want Egypte worstelt ook nog met een groeiend tekort aan elektriciteit. De huidige kolen- en waterkrachtcentrales kunnen de vraag niet langer aan. En gezien de grote economische problemen is het zeer twijfelachtige of Egypte zich de luxe van nucleairprogramma kan veroorloven.

Als het aan de MB ligt wel. Op een bijeenkomst van de nationale veiligheid commissies van het Egyptische in juli 2006 maakte een woordvoerder van de MB al duidelijk dat zijn organisatie niet alleen geïnteresseerd is in het gebruik van kernenergie om te voldoen aan Egypte’s energiebehoefte, maar ook in het fabriceren van kernbommen: “Wij (Egyptenaren) zijn bereid om te verhongeren voor een ​​kernwapen als een echte afschrikking dat doorslaggevend zal zijn in het Arabisch-Israëlische conflict.”

Tagged: